کنترل شارژ خورشیدی چیست؟
کنترل شارژ خورشیدی دستگاهی است که وظیفه انتقال انرژی از پنل های خورشیدی به باتری ها را بر عهده دارد تا آنها را شارژ کند . وظیفه اصلی آن محافظت از باتری ها در برابر جریان و ولتاژ و جلوگیری از شارژ بیش ازحد است. و علاوه بر جلوگیری میزان شارژ باتری ها را تنظیم می کند.
یک کنترل شارژر در سیستم برق خورشیدی مستقل از شبکه همچنین از جریان معکوس باتری ها به پنل های خورشیدی در طول شب یا روزهای ابری جلوگیری می کند . بسته به نوع آن می تواند کارایی سیستم خورشیدی را بهبود بخشد و برداشت انرژی از پنل های خورشیدی را بهینه کند . علاوه بر این یک کنترل شارژ خورشیدی معمولاً شامل ویژگی های نظارتی است که امکان نظارت بر پارامتر های سیستم مانند جریان ، ولتاژ و انرژی را فراهم می کند. در نهایت کنترل شارژر خورشیدی در خدمت افزایش طول عمر باتری و بهینه سازی سیستم مستقل از شبکه است.
چرا به کنترل شارژر خورشیدی نیاز داریم؟
دلیل نیاز به کنترل شارژر خورشیدی حفظ و افزایش طول عمر باتری ها است.
حفاظت از شارژ بیش از حد :
یکی از عملکرد های حفاظتی اولیه کنترل شارژر خورشیدی جلوگیری از شارژ بیش از حد است که می تواند به باتری ها آسیب برساند . کنترل شارژر با توقف شارژ باتری زمانی که سطح ولتاژ به آستانه مشخصی در طول فرآیند شارژ می رسد به عنوان یک محافظ هوشمند عمل می کند.
حفاظت اضافه بار / جریان بیش از حد :
کنترل شارژر خورشیدی همچنین محافظت در برابر اضافه بار و جریان اضافه را فراهم می کند . هنگام مصرف بارهای DC مستقیماً از کنترل شارژر تقاضای فعلی را کنترل کرد و اگر از حد معینی فراتر رفت آن را متوقف می کند تا از آسیب باتری جلوگیری کند . در حین شارژ اگر جریان ورودی به باتری ها زیاد باشد ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد یا آتش سوزی شود . کنترل شارژر خورشیدی می تواند جریان را به باتری ها تنظیم کند و در صورت لزوم آن را به سختی محدود کند تا از این اتفاق جلوگیری کند.
محافظت در برابر تخلیه بیش از حد
برای جلوگیری از تخلیه کامل باتری کنترل شارژر می تواند این کار را انجام دهد . هنگامی که وضعیت شارژ باتری (SOC) به زیر سطح مشخصی می رسد کنترل شارژر بارها را قطع می کند تا میزان تخلیه را مدیریت کند و عمق تخلیه (DOD) را محدود می کند و طول عمر باتری را افزایش می دهد.
پارامتر های سیستم مانیتورینگ
برای نظارت بر عملکرد یک سیستم برق خورشیدی کنترل شارژر می تواند اطلاعاتی در مورد پارامتر های مختلف مانند ولتاژ باتری ها ، ولتاژ و جریان پنل خورشیدی ، میزان جریان شارژ شدن ، مصرف انرژی و تولید روزانه را ارائه می دهد . این داده ها را می توان از طریق روش های مختلفی از جمله نمایشگر دستگاه و دستگاه های نظارت از راه دور و رابط های ابری نمایش داد.
چگونه یک کنترل شارژر خورشیدی مناسب انتخاب کنیم؟
هنگام انتخاب یک کنترل شارژر خورشیدی مهم است که انواع مختلف موجود را در نظر بگیرید.
دو دسته اصلی عبارتند از مدولاسیون عرض پالس (PWM) و کنترل کننده شارژ حداکثر ردیابی نقطه قدرت (MPPT) در حالی که کنترل شارژهای PWM ارزان تر هستند اما کارآمدی کمتری دارند و برای سیستم های کوچک تر که در آنها راندمان اولویت اصلی نیست مناسب تر هستند . در مقابل کنترل شارژر خورشیدی MPPT کارآمد تر و ایمن تر هستند و آنها را برای سیستم های برق خورشیدی بزرگ تر و پیچیده تر استفاده می کنند.
کنترل شارژر های MPPT می توانند حداکثر نقطه توان پانل های خورشیدی را ردیابی کنند و حداکثر انرژی خورشیدی را دریافت کنند . آنها می توانند تا 30 درصد توان بیشتری در مقایسه با کنترل شارژر های PWM تولید کنند و در شرایط هوای ابری با تابش انرژی خورشید کم عملکرد بهتری داشته باشند . از سوی دیگر کنترل شارژر های PWM به عنوان دریچه ای عمل می کنند که جریان شارژ را بر اساس ولتاژ باتری ها تنظیم می کند.
برای انتخاب یک کنترل شارژر مناسب برای سیستم برق خورشیدی خود ، اندازه و پیچیدگی سیستم خود ، تابش خورشید مورد انتظار و کارایی مورد نیاز خود را در نظر بگیرید . توصیه می شود برای سیستم های برق خورشیدی بزرگ و پیچیده کنترل شارژر MPPT را انتخاب کنید . با این حال اگر سیستم برق خورشیدی کوچک تری دارید و کارایی اولویت اصلی شما نیست یک کنترل شارژر PWM می تواند انتخاب مناسبی باشد .
سازگاری با باتری های لیتیومی
توجه به این نکته بسیار مهم است که همه کنترل شارژر ها با باتری های لیتیوم یون سازگار نیستند . این باتری ها دارای شارژ و دشارژ منحصر به فردی هستند که به پیکربندی شارژ و دشارژ سفارشی شده چند مرحله ای نیاز دارند که ممکن است توسط برخی کنترل شارژر ها پشتیبانی نشود . بسیار مهم است که یک کنترل شارژر خورشیدی را انتخاب کنید که به طور خاص برای کار با باتری های لیتیومی طراحی شده باشد تا از طول عمر و عملکرد آنها اطمینان حاصل شود.
چه ویژگی هایی می توانید از کنترل شارژر MPPT انتظار داشته باشید؟
به طور کلی کنترل شارژر MPPT با کیفیت بالا که به خوبی طراحی و ساخته شده باشد دارای ویژگی های زیر می باشد.
- راندمان ردیابی MPPT بالای 99.5 درصد
- حداکثر راندمان تبدیل شارژ تا 98 درصد
- پشتیبانی از باتری های سرب اسید و لیتیوم یون
- قابلیت برنامه ریزی با نرم افزار و ریموت کنترل
- حالت های کار بار چندگانه
- دارای نمایشگر LCD برای نمایش وضعیت باتری و پنل
- عملکرد های مختلف حفاظتی
- کاهش دما / محافظت از باتری
- تابع آمار زمان واقعی انرژی
- قابلیت نظارت از نزدیک و از راه دور و فضای ابری
- قابلیت شارژ هوشمند باتری با سه مرحله Bulk ، Boost \ Equalize و Float
- مناسب برای شارژ 3 نوع باتری Sealed ، Flooded و Gel
- دارای پورت RS-485 و COM
- دارای پورت سنسور دمای باتری
- دارای کلید خاموش و روشن و انتخاب نوع باتری
نحوه اتصال کنترل شارژر خورشیدی در یک سیستم برق خورشیدی
هنگام شروع و راه اندازی
- ابتدا باید باتری به کنترل شارژر متصل شود .
- بعد باید پنل خورشیدی به کنترل شارژر متصل شود.
- در آخر باید بار مصرفی به کنترل شارژر متصل شود.
هنگام خروج تجهیزات
- ابتدا باید بارهای مصرفی از کنترل شارژر خارج شود.
- بعد از آن باید پنل خورشیدی از کنترل شارژر خارج شود.
- در آخر باید باتری ها از کنترل شارژ خارج شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.